300x600_ontstaanWe schrijven najaar van het jaar des Heren 1988 en een groep jongeren van Brachterbaek zijn aan het bouwen aan een carnavalswagen met als thema; “Witj geer ut nog, eeder joar te min meziek in de optoch.”. Om dit goed uit te kunnen beelden moest natuurlijk live muziek worden gemaakt. Hiervoor werd dan ook heftig gerepeteerd bij de Familie Welters in de garage. Toen de carnaval voorbij was en men kon terugblikken op twee geweldige optochten nl. de optocht van Maasbracht en de optocht van Montfort, begon bij verschillende muzikanten het idee groeien om een joekskapel op te richten. Maar zoals zo vaak verwaterde dit na een tijdje. Totdat in oktober / november 1989 bij een van de leden van de groep het idee alsnog vorm kreeg. En na een paar avonden door het dorp gefietst te hebben, en her en der zijn verhaal te hebben gedaan, was de eerste stap gezet.
 
Er werden wat oude instrumenten gekocht voor zover die er al niet waren, en er werd een repetitie afgesproken. Deze werd gehouden in, hoe kan het ook anders, de garage van Familie Welters. De repetitieruimte werd al gauw verruild voor het “zaelke” van café “De Baek”, wat tevens de eerste sponsor werd. Toen moest er nog een naam komen. Die was al gauw gevonden door Ed Houben die met de naam “Zonger Drank Geine Klank” op de proppen kwam. Of dit iets met ons drankgebruik te maken had is mij nog altijd (niet) duidelijk. Het eerste optreden zou tijdens de bonte avond van de jeugdcarnaval in de Brachterbaek zijn. Dit was al direct een voltreffer want iedereen amuseerde zich er heel goed en dus was de joekskapel een feit geworden. We bleven repeteren en het repertoire werd langzamerhand uitgebreid met allerlei genres zoals, Mexicaans, Tirools, marsmuziek, schlagers en popmuziek van toen en nu. Ook het aantal leden groeide gestaag tot ongeveer 20 leden in 2000.

De joekskapel heeft niet alleen binnendorpse activiteiten bijgewoond, maar ook meerdere malen gespeeld op evenementen in de omgeving, optochten in Duitsland, een jaarlijkse autorally in Duitsland en carnavalszittingen in Aken. Vele malen heeft de kapel ook deelgenomen aan het Limburgs Kampioenschap Zaate Hermeniekes (LKZH). In 2005, bij ‘t Trömke en ‘t Traötje in Sittard, werd de joeks uitgeroepen tot Limburgs kampioen. Met een joeksige uitbeelding van het ‘Waereld Meziek Konkoer’ wist de joeks, die als laatste aan de beurt was, de zaal en de jury plat te krijgen.

In het derde weekend van september 2006 werd dit LKZH dan ook in Maasbracht-Beek georganiseerd, wat voor de joeks een geweldige ervaring was. In een schitterend feestpaviljoen aan de Kruisweg was er op vrijdag een Duitse avond, zaterdag het LKZH (gewonnen door Repke Tepke Echt) en op zondag vond Baekpop plaats. Het weekend was een geweldig succes.

Tegenwoordig kent de joeks ca. 25 leden en treden zij regelmatig binnendorps en buitendorps op.